Leif Wivelsted - CV

 

Musik

Musik har livet igennem været en væsentlig del af min tilværelse. I ’60’erne spillede jeg guitar i diverse århusianske ”pigtrådsorkestre”, blandt andet sammen med Allan Mortensen og Holger Laumann. Senere tog mit engagement i musikken en drejning. Jeg arbejde på et nodeforlag, og blev efterfølgende afdelingsleder i en Fona afdeling i Århus.

 

Danmarks Radio - de første år.

Da DR-Provinsafdelingen i 1974 stod færdigopført var jeg blandt de første, der blev ”prøvet af”. Det skete i form af Natradio-udsendelser samt enkelte causerier på P3. Allerede i 1975 blev det til faste ugentlige udsendelser. ”Mellem Rillerne” hed en serie, der i et historisk lys beskrev soul, country, folkemusik, etc. Jeg medvirkede også i Lørdagsklubben, et af Provinsafdelinges store ”live” projekter med Østjysk Musikforsyning som husorkester + div. gæster og publikum i studie 12, og i en længere periode var jeg vært på Natradioen.
Det blev til stadig flere udsendelser på DR, og det betød, at jeg i slutningen af 1976 forlod Fona. Knap et år senere, 1. oktober 1977 blev jeg fastansat på DR.

I slutningen af ’70’erne arbejdede jeg eksempelvis sammen med journalist Claus Jacobsen når der i sommermånederne blev sendt Sejlredaktionen. Sammen med vinanmelder Elisabet Aagaard blev det til en række udsendelser under overskriften Cocktail. Og i 1977 blev Rytmejournalen søsat. Udsendelsen der blev sendt på P3 hver lørdag aften, havde det overordnede mål, at afspejle rock-, pop- og jazzmiljøet i provinsen. Rytmejournalen blev sendt i 10 år.
1.januar 1988 reetablerede DR hitlisteudsendelsen TOP 20 på P3. I godt 5 år, frem til juni 1993 præsenterede jeg hver lørdag eftermiddag de mest solgte plader i en to-timers udsendelse.

 

Danmarks Radio - ’90’erne og fremefter

Efter Top 20’s ophør rykkede jeg fra P3 over på P4, hvor et af mine første jobs var at være vært på eftermiddagsudsendelserne Linie 13. 1. september 1996 overtog jeg værtsskabet for "Dansktoppen", der frem til udgangen af 2007 kunne høres på P4 hver lørdag. 1. januar 2008 flyttede Dansktoppen over på DAB-kanalen ”P5”, her går udsendelsen i luften lørdage mellem kl. 13.03 – 14.00.
Over en 3-årig periode i midten af 1990’erne bød jeg lytterne på pop- og rock-nostalgi i form af eftermiddagsudsendelserne Alle Tiders Pop.

Da DR 1. september 2001 etablerede P4 Aften fik jeg værtsskabet for udsendelserne onsdag + torsdag og søndag aften. I dag er jeg vært på P4Aften de fleste af ugens dage.

 

Fotografering

Parallelt med mit arbejde på Danmarks Radio, har kameraet siden midten af ’70’erne, spillet en væsentlig rolle. Vekselvirkningen mellem det auditive og det visuelle har gensidigt styrket indsigt og forståelse af det essentielle på begge fronter.
Mit fotoarbejde har først og fremmest været koncentreret om arkitektur, design og indretning. Det har udmøntet sig i en lang række artikler i fagblade – både danske og udenlandske.

 

CUBA

Landet – øen appellerer både til øjet og øret – ja til alle sanser. Wim Wenders-filmen ”Buena Vista Social Club” bragte for mange det mere eller mindre glemte/isolerede land tilbage på bevidsthedens landkort (mig selv inkl.). Derfor havde jeg både mikrofon og kamera med i bagagen, da jeg i januar 2001 første gang tog til Havana. Dette besøg blev på alle fronter en større berigelse end forventet: kulturelt, historisk og socialt.
Men 14 dage var langt fra tilstrækkeligt til at få et tilbundsgående indtryk af de kulturelle og samfundsmæssige forhold i denne, forhåbentlig sidste socialistiske bastion i verden. De kontakter jeg havde etableret måtte følges op, så jeg vendte derfor tilbage Cuba 4 måneder senere og igen i 2002, og ’03 og ’04, osv. I alt 12 Cuba-besøg er det blevet til indtil videre.

 

USA

I 1990 og ’91 tog jeg til Los Angeles. Målet var at afspejle byen i et arkitektur- historisk lys. Resultatet blev en række artikler og en dias-serie, der tog udgangspunkt i de første missioner og den spanske tradition fra 1790’erne – og kulminerede med bygninger af trend-sættende arkitekter fra 1980’erne og ’90’erne, som Frank Gehry og Eric Owen Moss.

! 1998 og ’99 vendte jeg tilbage til Californien. Denne gang koncentrerede jeg mit fotoarbejde om en række udvalgte arkitekter i Los Angeles og Santa Barbara. Målet var ikke kun at fotografere arkitektur, men også at få et indtryk af hvordan arkitekter indretter deres private boliger og hvilken ideologi der styrer det formmæssige udtryk.

I foråret 2000 tog jeg New York. Fotografisk var det målet at afspejle denne pulserende, hektiske og farverige by alene med sort/hvid film i kameraet.

 

CIRKUS

I 2000 gik en gammel drøm i opfyldelse. Udstyret med mit kamera fik jeg for første gang mulighed for at komme tæt på cirkusmiljøet - denne magiske verden, der i århundreder har draget, begejstret og fortryllet publikum i alle aldre. Jeg kom tæt på artister og klovner – så tæt, at det blev til en række portrætter. Ikke kun i en sæson – men år efter år.

Leif Wivelsted

Leif Wivelsted

 

 

Webdesign: Incogni